Ιστορία

Τον Απρίλιο του 1922 ιδρύεται στο Μαρούσι η 2η Ομάδα Προσκόπων Αμαρουσίου από τον φαρμακοποιό Γεώργιο Τριανταφύλλη. Έκτοτε το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αμαρουσίου (2ο ΣΠΑ) θα διαγράψει μια μακρά ιστορική πορεία άλλοτε συνλειτουργώντας με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Αμαρουσίου (που είχε ιδρυθεί από το 1915) και άλλοτε ξεχωριστά. Η ιστορική αυτή πορεία είναι στενά στενά συνδεδεμένη με όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αναπόφευκτα επηρέαζαν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά τον προσκοπισμό. Η πορεία αυτή έχει περάσει και στην τοπική συλλογική συνείδηση αφού δεκάδες χιλιάδες Μαρουσιώτες έχουν παίξει το προσκοπικό παιχνίδι για λιγότερο ή περισσότερο αυτά τα 100 χρόνια.

Ιστορικά οι πρόσκοποι του Αμαρουσίου (και όχι μόνο) έχουν στενούς δεσμούς με τον δάσος Συγγρού. Από τα ιστορικά μας αρχεία γνωρίζουμε ότι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διοργανώνονταν προσκοπικές εκδρομές και διανυκτερεύσεις μέσα στο δάσος Συγγρού, ενώ την δεκαετία 1980-1990 οι πρόσκοποι βοήθησαν καταλυτικά συμμετέχοντας μαζικά και οργανώνοντας τις αναδασώσεις του Δήμου Αμαρουσίου εντός του δάσους. Οι πρόσκοποι του Αμαρουσίου είχαν πάντα όνειρο την απόκτηση κάποιου χώρου εντός του δάσους Συγγρού. Όνειρο που πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μπέση το 2005. Έτσι, το 2ο ΣΠΑ τα τελευταία 17 χρόνια βρίσκεται εντός του Δάσους Συγγρού. Τα τελευταία 16 εξ αυτών στεγάζεται στο οίκημα δίπλα στο υπαίθριο θέατρο του δάσους, το οποίο ανακαίνισαν και αναμόρφωσαν με πάρα πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας και ίδια έξοδα, καθότι εντελώς εγκαταλελειμμένο. Η μεταφορά του 2ου ΣΠΑ μέσα στο κτήμα Συγγρού έχει οδηγήσει σε μία περίοδο ιδιαίτερης ανάπτυξης και αύξησης μελών καθιστώντας το το μεγαλύτερο Σύστημα του Αμαρουσίου και ένα από τα μεγαλύτερα και ενεργότερα σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική.

Ο εορτασμός των γενεθλίων του Συστήματος θα ξεκινήσει με μια δράση ανοιχτή για όλους εντός του «σπιτιού» των προσκόπων του 2ου Συστήματος, το Δάσος Συγγρού, στις 8 Μαΐου 2022. Αυτή η δράση θα δώσει το έναυσμα για μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα το προσεχές έτος. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα θυμηθούμε την ιστορία του Συστήματος και θα ζήσουμε μοναδικές προσκοπικές στιγμές.

Σε όλο αυτό το έτος θα μας ακολουθεί το νέο λογότυπό μας, το σήμα των 100 χρόνων. Σε αυτό έχουμε ενσωματώσει στοιχεία από το λογότυπο του Συστήματος, τα χρώματα των προσκοπικών τμημάτων (αγέλη Λυκοπούλων – κίτρινο, ομάδα Προσκόπων – πράσινο, κοινότητα Ανιχνευτών – κόκκινο, Δίκτυο και Βαθμοφόροι – μπλέ) και το αγαπημένο χρώμα του Συστήματος αλλά και του σήματος του Παγκόσμιου Προσκοπισμού (μωβ). Όλα αυτά έχουν δεθεί γύρω από ένα «100» που μοιάζει να κυματίζει και να έχει μια αέναη και ανάλαφρη κίνηση, θυμίζοντας τον κυματισμό της λίμνης όταν ρίξουμε μια πέτρα και παραπέμποντας στην αέναη και παραγωγική κίνηση στην οποία βρίσκονται οι πρόσκοποι γενικά και το Σύστημά μας ειδικότερα.